Testi

  • Toshiba Qosmio X770

    Prenosniki, namenjeni resnim igričarjem, se večinoma že na videz ločijo od tistih dolgočasnejših, poslovnih in drugih modelov. Nič drugače ni pri Toshibinem novem modelu Qosmio X770. Pri njem je ohišje obarvano v kombinacijo temno sive in živo rdeče barve, še posebej izstopa tipkovnica, ki je od zadaj rdeče osvetljena. Prenosnik je na videz res impresiven, nikakor ne meri na bolj zadržane uporabnike.

  • Terabajti, drugi del

    V septembrskem Monitorju smo preizkusili trenutno stanje NAS naprav na slovenskem trgu. Žal smo nekaj naprav dobili v laboratorij prepozno, da bi jih uvrstili v članek. Zamudniki so tako prišli na vrsto ta mesec.

    Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2011 | Teme: backup
  • Kodak Easyshare Mini M200

    Kodak je že dlje časa znan predvsem po zelo agresivni cenovni politiki, hkrati pa tudi po enostavnih aparatih za vsakdanjo rabo. Ravno v cenejšem segmentu žepnih aparatov so najmočnejši, novi model Easyshare Mini M200 pa je pri tem še prav presenetljivo majhen. Gre namreč za daleč najmanjši aparat v naših tabelah, hkrati pa je tudi med najlažjimi. Na fotografijah se tega namreč ne vidi, a v praksi deluje, kot da bi vzeli navaden žepni model in ga v vseh smereh še zmanjšali.

  • Olympus E-P3

    Digitalni fotoaparati, ki so nekakšen vmesni člen med aparati DSLR in kompaktnimi aparati, so danes vse bolj razširjeni in priljubljeni. Uporabljajo razmeroma velika tipala (podobne velikosti kot večina modelov DSLR), imajo izmenljive objektive, po drugi strani pa nimajo sistema zrcal oziroma prizme in fizičnega zaklopa, zato so lahko manjši in lažji od pravih zrcalno-refleksnih modelov. Začetnika te zgodbe pa sta podjetji Panasonic in Olympus, ki sta skupaj zasnovali standard, imenovan Mikro štiri-četrtine (Micro four-thirds).

  • Panasonic FS-16

    Zadnje čase je Panasonic s svojimi žepnimi modeli, sploh nekoliko zmogljivejšimi, nadvse uspešen. Na preizkus pa smo tokrat dobili enega izmed cenejših, vstopnih modelov tega izdelovalca, model FS-16. Še vedno gre za žepni aparat, po velikosti in teži sodi nekako v povprečje med temi modeli. Kot je navada pri žepnih modelih, se tudi tega dobi v različnih barvah, od klasične črne in sive pa do bolj izstopajoče rdeče in rožnate barve.

  • Toshiba Satellite P750-10N

    Kmalu za tem, ko je Intel predstavil procesorje Sandy Bridge "i", je večina izdelovalcev prenosnih računalnikov posodobila svoje izdelke in Toshiba pri tem ni prav nobena izjema.

  • Fujitsu Lifebook P771

    Lifebook P771 je eleganten prenosnik, odet v črne barve, ohišje visokega sijaja s kromiranimi dodatki, ki očitno meri na poslovni trg mini prenosnikov.

  • Fujitsu Lifebook NH751

    Ko pomislimo na Fujitsu, se spomnimo mišje sivih, dolgočasnih poslovnih prenosnikov. Poleg strežnikov so po teh verjetno še najbolj znani. A takšno sliko so zgradili na podlagi preteklih prenosnikov. Da pa znajo poseči tudi na bolj moderen, večpredstavno obarvan trg, dokazuje prenosnik, ki smo ga preizkusili tokrat.

  • Tablice

    Trg tablic je, še posebej pri nas, zelo zanimiv. Na voljo so dva ali trije resni izdelki (iPad, Galaxy Tab in Acer Iconia) in množica "padalcev", ki poskušajo prisesti na vlak priljubljenosti, ki ga je ustvaril Apple z iPadom. Na preizkus smo tako zbrali kar 12 modelov, od tega smo enega kupili kar na kitajski strani Dealextreme. Napovedujemo, da bodo v roku enega leta prav vsi padalci, tudi tisti, ki jih danes še ni, odpadli.

    Objavljeno: 28.9.2011 13:27 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2011 | Teme: android, iPad
  • Pametni telefoni

    Pametni telefoni lahko danes stanejo tudi 600 evrov in več, obenem pa jih lahko v naročniških paketih dobimo tudi po en evro, seveda z drago dvoletno naročnino. Nekako najmanj, kar bomo morali odšteti za osnovni model, je okoli 200 evrov. Za nekoliko manj zahtevne uporabnike bo tudi tak telefon nižjega razreda popolnoma dovolj.

    Objavljeno: 27.9.2011 11:56 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Posebna 2011 | Teme: android, pametni, pametni telefon, iPhone
  • Kodak EasyShare M583

    Tokrat smo dobili kar nekaj aparatov podjetja Kodak, model M583 pa je na prvi pogled najmanj opazen oziroma poseben, čeprav gre za razmeroma zmogljiv žepni model. Navzven deluje elegantno, saj je odet v gladko plastiko (na voljo je v štirih barvah), na njej pa se žal poznajo prstni odtisi. Zaslon zadaj je velik, po diagonali meri 3 palce, ločljivost pa je manjša kot pri bratskem M577, tu šteje 230 tisoč pik, kar pa bo za večino uporabnikov kljub vsemu dovolj.

  • Canon Ixus 310 HS

    Canonovi aparati serije Ixus so že dlje časa silno priljubljeni, saj ponujajo dobro kakovost fotografije in enostavno rabo v kompaktnem, ličnem ohišju. Novi Ixus 310 HS pa se postavi k samemu vrhu te serije. Kratica HS pomeni High Sensitivity, s tem označujejo tipala nove generacije, ki so osvetljena od zadaj. Tako imajo manj šuma kot starejša tipala, kar smo opazili tudi med našim preizkusom. Ločljivost je povsem dovolj visoka, občutljivosti ISO pa gredo do ISO 1600.

  • Olympus VG-110

    Olympus je na področju malih, žepnih digitalnih aparatov že kar dolgo časa izredno dejaven. Na preizkus smo dobili dva nova malčka, ki oba merita na manj zahtevne uporabnike. Prvi izmed njiju je aparat z oznako VG-110. Gre za majhen in silno preprost model, ki predstavlja vstopno poličko Olympusove ponudbe.

  • Kodak EasyShare Sport

    Verjetno se vsakdo spomni tistih analognih fotoaparatov za enkratno rabo, ki so bili odporni za vodo in jih je bilo mogoče uporabljati na morju brez bojazni, da bi zmočili film in s tem izgubili posnetke. Bili so poceni, pa tudi kakovost fotografij je bila temu primerna.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Kodak EasyShare Touch M577

    Kodak je danes znan predvsem po cenejših žepnih aparatih, kjer ima kar široko ponudbo. Med zanimivejše lahko štejemo model M577, ki se hvali z velikim, za dotik občutljivim zaslonom. Ti zasloni so danes zaradi naprednih telefonov vse bolj priljubljeni, na tem aparatu je razmeroma kakovosten, v rabi je kapacitivna tehnologija zaznavanja dotika, ki zelo lepo zazna naše vnose. Ločljivost zaslona je visoka, kar 460 tisoč pik, po diagonali pa meri 3 palce.

  • Kodak EasyShare Max

    Kodak, ki je sicer v preteklosti v fotografiji storil veliko, se v zadnjem času bolj posvetil malim pocenim aparatom, a tu in tam še vedno izdelajo kak izdelek, ki bi utegnil biti konkurenčen bolj zvenečim imenom. Tak je EasyShare Max, ki se maksimalno podaja v boj za kupce v razredu maksimalne povečave.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor September 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Canon Pixma MX360

    Ko se odločamo za nakup cenovno ugodnih multifunkcijh naprav, nam izkušnje dajo vedeti, da bomo morali sklepati kompromise. Bogatega nabora funkcij, hitrega tiska in kakovosti izpisanega gradiva v enem, se žal v tem segmentu ne da dobiti. Sem s ceno slabih 90 evrov spada tudi novi Canon Pixma MX360, ki na račun hitrosti ponuja izpis dokumentov spoštljivega videza in zraven navrže še kakšno dodatno funkcijo, ki jo konkurenca v tem razredu nima.

  • HP Officejet Pro 8500 Wireless

    V poslovnem okolju je poleg kakovosti in hitrosti pomembna tudi cena. Če govorimo o ceni tiskanja, ni nobena skrivnost, da laserski tiskalniki poleg večje hitrosti ponujajo tudi občutno nižje stroške, posebej ko gre za velik obseg tiskanja. A HP je drugačnega mnenja, saj njihov Officejet Pro 8500 tiska za nekaj centov na stran, obenem pa kartuše ne zmorejo le kakih dvesto strani, preden se izpraznijo, temveč se številka ustavi krepko čez tisoč.

  • HP Officejet Pro 8000 Enterprise

    Officejet Pro 8000 Enterprise je brizgalni tiskalnik, namenjen poslovnim okoljem, kjer ponavadi kraljujejo laserske naprave - predvsem zaradi nizkih stroškov natisnjenih strani in hitrosti. HP je izdatke spravil na že kar neverjetno nizko raven za brizgalnike. S tem želi Officejet Pro 8000 Enterprise predstaviti kot legitimno alternativo, ki ima opazne prednosti. Predvsem gre tu za tiskanje fotografij in slik, ki laserskim izdelkom ne gredo tako dobro od rok, tudi dražjim ne.

  • Toshiba Portege R830-112

    Kategorija lahkih prenosnikov v naši primerjalni tabeli s prenosnikom Portege R830-112 dobiva novega prvaka. Dobra opremljenost, ki se pozna tudi pri zmogljivosti, in teža iz njega naredita prenosnik, po katerem bodo posegali poslovneži, ki radi nosijo s seboj zmogljivo in lahko napravo.

  • Toshiba Satellite L755-11M

    Dandanes je prenosnikov na policah trgovin, ki med drugim prodajajo tudi računalniško robo, toliko, da je kupec nemalokrat postavljen pred težko odločitev, kaj pravzaprav kupiti. Pri odločitvi mu zagotovo lahko pomaga to, da je prenosnik, ki se bo znašel na njegovi mizi, v koraku s časom, lahko bi se reklo: "trendy".

  • Toshiba Satellite C660-1MT

    Tudi Toshiba je na prodajne police poslala prenosnike z novimi Intelovimi procesorji Sandy Bridge. Tako lahko kupec izbira med notesniki s tremi generacijami procesorjev, od najnovejših pa vse tja do starih enojedrnih procesorjev (pri čemer tukaj nimamo v mislih strojno podhranjenih netbookov).

  • Lenovo Thinkpad Edge E220s in E420s

    ThinkPad je znamka prenosnikov, ki se na trgu pojavlja že skoraj dvajset let. Njihov robusten videz z malo zaobljenimi robovi je ostajal v stiku s časom bolj ali manj po zaslugi izgubljanja velikosti in debeline. Zakaj bi spreminjali nekaj priljubljenega in prepoznavnega, nekaj, kar si je leta in leta ustvarjalo ime in pridobivalo na renomeju? Resda se je po odkupu IBMovega oddelka razvoja osebnih računalnikov s strani Lenova zamenjal lastnik, a ThinkPad ostaja zvest svojim smernicam.

  • Sony Vaio VPC-EE3Z0E

    Tokrat preizkušeni Vaio sodi nekako med cenovno ugodnejše visoko zmogljive prenosnike. Prihranek je pri takšnih prenosnikih po navadi zasluga kakovosti ohišja, vendar tokratnemu preizkušancu težko očitamo hujše napake in tudi znakov o škripanju in upogibanju pokrova ni opaziti, niti ko odpiramo zaslon le na eni strani. Je pa res, da je treba pri odpiranju prenosnik vselej držati tudi na spodnjem delu, to pa je nekoliko moteče in že kaže na ne preveč prestižno kri tega Sonyja, pa tudi zaslon velikosti 15,5 palca ne očara s kakovostjo v nobeni smeri.

  • Z laserjem kar doma

    Med našimi rednimi preizkusi so, sodeč po obisku na spletni strani, najbolj priljubljeni preizkusi prenosnikov in digitalnih fotoaparatov. Tiskalniki daleč, daleč zaostajajo, kljub temu pa redno dobivamo vprašanja, "kaj se splača kupiti za doma". Ker je odgovor vse večkrat laserski tiskalnik, smo vzeli pod drobnogled cenejše modele, primerne za rabo doma. Barvne.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011
  • Vsak teden nov telefon

    Android je najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem na svetu, za to pa se ima zahvaliti izredni prilagodljivosti. Ker je Android sestavljanka, je mogoče prav vsak košček spremeniti po lastnih potrebah in željah. Z malo muje dobi sleherni uporabnik v roke popoln telefon. Skrivnost je v uporabi tako imenovanih zaganjalnikov (ang. launcher).

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2011 | Teme: android
  • Večtočkovni gostitelj

    Pri opravljanju povsem vsakdanjih računalniških opravil, kot so brskanje po spletu, branje e-pošte, izdelava dokumentov, ogled večpredstavnih vsebin, sodelovanje v spletnih skupnostih in občasno igranje spletnih iger, le redkokdaj v celoti izkoristimo procesorsko moč novejših računalnikov. Koncept hkratnega dela več uporabnikov na enem računalniku resda ni nekaj novega, a sta neizkoriščenost opreme in težnja po varčevanju terminalskemu dostopu dala nov zagon. Microsoft meni, da se vse začne že pri otrocih.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor September 2011
  • Družabni Google

    S predstavitvijo skupka storitev Google+ se je internetni velikan spustil v odkrit boj s prvakom družabnih omrežij, Facebookom, ki s svojo priljubljenostjo in zaprtim delovanjem vse bolj ogroža svežino informacij, ki jih lahko ponudi Googlov iskalnik.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor September 2011 | Teme: android, google
  • Novodobno merjenje pritiska

    Danes se zdi, kot da lahko vsako napravo izboljšamo preprosto tako, da ji omogočimo, da se poveže s pametnimi telefoni ali celo tablicami. Tako smo pred časom preizkusili brezžično tehtnico, tokrat pa je iz istega podjetja v naš laboratorij prišel merilec krvnega tlaku.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2011 | Teme: iPad
  • Črni LG

    Korejski LG je eden največjih izdelovalcev zaslonov LCD na svetu, ne nazadnje izdelujejo tudi famozni zaslon Retina, ki krasi Applov iPhone 4. Tudi ključna prednost telefona Black, ki smo ga preizkusili, je - nov zaslon LCD.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor September 2011 | Teme: android

Arhiv

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji