Testi

  • HP Pavilion dv7 4050em

    Ko primerjamo klasične prenosnike z Applovimi rešitvami, si ne moremo kaj, da se ne bi obregnili ob to, da so njihovi izdelki veliko privlačnejši na pogled od drugače cenejših naprav, ki poganjajo operacijski sistem Windows. V zadnjih letih pa se tudi izdelovalci teh naprav trudijo napraviti boljši vtis, in HP v tem pogledu ne zaostaja. Nove Pavilione so odeli v nepobarvano aluminijasto ohišje, ki ga krasijo nevpadljivi vgravirani vzorci.

  • Dell Inspiron N5010

    Prenosniki serije Inspiron sodijo v srednji razred, pa najsi bo glede na ceno ali na zmogljivost. Na voljo so v najrazličnejših konfiguracijah, ki ne izstopajo preveč, ne v pozitivno ne v negativno smer.

  • Dell Latitude E6410

    Ohišje tega Della je grajeno iz kakovostne plastike, velik del pa je grajen kar iz aluminija, zato je dovolj oklepljen, da bo dobro služil tudi po nekaj manjših pretresih. Njegov zaslon, katerega zunanjost je odeta v temno sivo imitacijo brušenega titana, se gladko odpira z ravno pravšnjim uporom, zato ob pritisku na sredinski gumb omogoča enoročno odpiranje.

  • Dell Alienware M11x R2

    Dellov prenosnik M11x je bil najmanjši prenosnik, ki je bil namenjen predvsem nadebudni mladini, ki večino prostega časa porabi za igranje računalniških iger. Nedvomno uspešen prenosnik so se pri Dellu odločili malo osvežiti in pomladiti in tako je luč ugledal M11x R2 - prava mala zverina, ki od zmogljivosti kar poka po šivih, videti pa je, kot lahko sklepamo že iz imena, prav vesoljsko.

  • Terabajti v žepu

    Generacija, ki je danes srednjih let, se zagotovo spomni, da smo v prve osebne računalnike, ki smo jih kupovali, vgrajevali 20, 40, kvečjemu 80 megabajtne diske. Pa danes? Prihajajo že 3 TERAbajtni diski. In ker je cena na gigabajt tako nizka, lahko celo goro podatkov prenašamo naokrog. Na USB disku.

    Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Februar 2011 | Teme: backup
  • Uporabnikova desna roka

    V Monitorjevem laboratoriju so se ta mesec namnožili računalniški glodavci. Preizkusili smo namreč ducat računalniških mišk, ki veljajo za nadpovprečne, saj s svojo obliko, vgrajeno tehnologijo, funkcionalnostmi in v nekaterih primerih tudi s ceno močno izstopajo iz povprečja.

    Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2011
  • Nikon D7000

    Nikon pa se ni odločil za dvig standardov le v vstopnih modelih, temveč je tudi v naprednem amaterskem razredu, kamor bi lahko umestili novega D7000, še povzdignil raven kakovosti in naprednih možnosti.

    Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Nikon D3100

    Nikonovi vstopni modeli DSLR so nadvse priljubljeni, predvsem zaradi ugodne cene, pregovorne kakovosti ohišja te znamke, pa tudi zaradi enostavne rabe in vgrajenega vodiča, ki je v to vrsto Nikonovih aparatov vgrajen že nekaj generacij. Nikon D3100 ni nobena izjema, razlika je le ta, da tokrat cena ni tako nizka, kot bi pričakovali.

    Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi
  • Nikon Coolpix S5100

    Nikonov novi Coolpix S5100 zelo lepo kaže na napredek, ki so ga v zadnjem letu ali dveh naredili žepni digitalni fotoaparati. Gre za majhen, lično oblikovan izdelek (kot se spodobni za aparat iz serije "style"), ki je na voljo v različnih barvah, ponuja pa presenetljivo veliko po zelo solidni ceni. Ohišje je tanko, a kakovostno, tipke so povsem klasično razporejene in ponujajo dovolj dober občutek.

  • Nikon Coolpix P7000

    Kadarkoli se je v zadnjih nekaj letih govorilo o zmogljivih kompaktnih digitalnih fotoaparatih, je beseda prej ali slej nanesla na Canonovo serijo G. Šlo je za aparate, ki so na splošno veljali za kompaktni, če ne že kar žepni nadomestek za modele DSLR. Modeli G so ponujali dobro kakovost slike, silno robustna ohišja, profesionalne funkcije in odličen dostop do njih. Končno pa se je še kak drug izdelovalec odločil, da želi kos te pogače; tako smo dobili v roke Nikonov odgovor, model P7000.

  • Panasonic Lumix DMC-LX5

    Kuj železo, dokler je vroče, so si rekli v Panasonicu in dali na trg naslednika modela LX3, enega najdražjih in najboljših kompaktnih fotoaparatov. Novemu fotoaparatu bi sicer lahko rekli kar LX3.1, a so kljub temu izbrali bolj tržno ustrezno ime, LX5. Novemu malčku napovedujemo enako usodo, kot jo je doživel LX3 - izredno slavo v zelo ozkem krogu fotografov, popolno anonimnost med širokimi množicami in dobro prodajo. Zakaj?

  • Ricoh Aficio SP 3410SF

    Multifunkcijski Ricoh SP 3410SF sodi v srednji zmogljivostni razred. Sestavljajo ga črno-beli laserski tiskalnik z ločljivostjo 1200 × 600 pik, optični bralnik ločljivosti 1200 × 1200 pik in faks. Na voljo ima 128 MB nerazširljivega pomnilnika in standardno omrežno povezavo z USB priključkom.

  • Ricoh Aficio SP C431DN

    Prvo, kar smo pri tem Ricohu opazili, je sama velikost tiskalnika. Primerjava s pralnim strojem tudi zavoljo maksimalne porabe 1,5 kW ni za lase privlečena. S stranicami okoli pol metra, višino 65 centimetrov in težo skoraj 60 kilogramov, nam niti na misel ne pride, da bi ga postavili na mizo ob računalniški monitor. Ne, ta sodi v resno pisarniško okolje, kjer bodo njegove sposobnosti sploh lahko prišle do izraza. Doma se še pretegnil ne bi.

  • Ricoh Aficio SP 4210N

    Ricoh Aficio SP 4210N je predstavnik srednje zmogljivih monokromatskih laserskih tiskalnikov. Namenjen je pisarniški rabi v manjših podjetjih ali posameznih oddelkih v večjih, kar nakazuje tudi mesečna zmogljivost, ki je 150.000 strani. Ponaša se z nazivno hitrostjo 37 strani na minuto in časom prve natisnjene strani manj kot 7 sekund.

  • HP Laserjet M1132MFP

    Večopravilni laserski tiskalniki so načeloma domena večjih pisarn, a kar nekaj je tudi takih, ki so namenjeni majhnim, če ne celo domačim pisarnam. Tak je tudi Laserjet M1132MFP, ki v dokaj kompaktnem paketu in po dokaj nizki ceni prinaša poleg laserskega tiskalnika še kopirni stroj ter optični barvni bralnik (ni pa faksa). Naprava je pravokotne, škatlaste oblike, ohišje pa je iz kakovostne črne plastike. Na levi je majhen zaslon stanja in nekaj funkcijskih tipk, tako zaslon kot tipke so na konzoli, ki jo lahko nagnemo navzgor.

  • HP P1606DN

    Hpjev novi tiskalnik, model P1606DN, lepo kaže trend padanja cen oziroma filtriranje zmogljivosti vse nižje na cenovnih lestvicah. Gre za tiskalnik, namenjen manjšim pisarnam ali pa zahtevnejšim domačim uporabnikom, ki vključuje kar nekaj uporabnih dodatkov, ki smo jih večinoma vajeni šele pri dražjih modelih.

  • HP P1102 in P1102w

    Hpjevi majhni laserski tiskalniki so že nekaj časa preproste in cenovno ugodne naprave. Taka ostajata tudi modela P1102 in P1102W. Oblikovanje je že nekaj let stalnica, oblika teh tiskalnikov se ni spremenila že kar nekaj let, čeprav so se oznake (in zmogljivosti) menjavale. Še vedno gre za lične majhne škatle, kjer je P1102W črne, P1102 pa bele barve. Sicer gre za popolnoma enak tiskalnik, s tem da ima model s črko 'W' v imenu vgrajen še brezžični omrežni vmesnik, oba pa imata seveda tudi vmesnik USB.

  • Lenovo ThinkPad Edge 11

    Novi modeli mini prenosnikov praktično vseh večjih izdelovalcev jasno kažejo, da ti še niso vrgli puške v koruzo in se ne pustijo prestrašiti povečani prodaji iPadov in klonov na androidni podlagi. Očitno kupci še vedno želijo tudi čistokrvne mini prenosnike, ki se jih v sili da uporabiti še za kaj drugega, ne le za brskanje po spletu in igranje abotnih igric.

  • MSI CX 605

    Po daljšem času smo v našem laboratoriju spet preizkušali MSIjev prenosnik. MSI CX605 je izdelek, ki smo ga zaradi cene uvrstili med cenejše prenosnike, namenjen pa je domačim uporabnikom. Pograjamo lahko odsotnost resnega, modernega operacijskega sistema (nameščen FreeDOS). Jasno je, da bo na večini prodanih primerkov našel svoje mesto piratiziran Microsoftov izdelek, saj so vsi potrebni gonilniki priročno priloženi na zgoščenki.

  • Toshiba Satellite A665-11T

    Toshiba Satellite A665-11T je eden izmed najbolje opremljenih prenosnih računalnikov, kar jih najdemo na trgu, sodi pa med dražje modele. Cena se giblje okrog 1800 evrov, glede na zmogljivosti lahko rečemo, da ni pretirana.

  • HP Pavilion dv6-3040sm

    HPjev Pavillon dv6-3040sm nosi oznako, ki je zelo podobna oznaki zgoraj ocenjenega prenosnika 3060. Kljub temu se toliko razlikujeta, da si vsak zasluži poseben opis. Največja razlika je v osrčju obeh prenosnikov. dv6-3040sm je zasnovan okoli dvojedrnega procesorja Athlon II p320. Kljub enemu jedru manj in manjši količini pomnilnika ("le" 3 GB) je dosegel boljše rezultate pri hitrostnih preizkusih.

  • HP Pavilion dv6-3060em

    HPjev prenosnik Pavilion dv6-3060em je zanimiv predvsem zaradi 15,6-palčnega zaslona, občutljivega za dotik. V času, ko so tablice med najbolj vročimi izdelki v računalništvu, je to poskus, kako dvigniti izdelek iz sivine povprečnosti in ga narediti privlačnejšega za razvajene kupce.

  • HP Mini 210-2000sm

    HPjev Mini 210 je pri kupcih HPjevih miniprenosnikov zelo priljubljen. V prejšnji inkarnaciji je imel tudi oblikovno bolj všečne različice, ki jih je med drugim oblikovala tudi priznana oblikovalka modnih dodatkov Vivienne Tam.

  • Lenovo IdeaPad B560A

    Prenosnik IdeaPad B560A je navzven videti kot značilen notes za domačo rabo, vendar ima nekaj značilnosti, ki so zanimive tudi za rabo v poslovnih okoljih. V mislih imamo predvsem zaščito podatkov PortLocker, ki v kombinaciji z bralnikom prstnih odtisov preprečuje nepooblaščeno kopiranje podatkov na ključke in zunanje diske z vmesnikom USB.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:39 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Toshiba Satellite L675-10U

    Toshiba Satellite L675-10U vsekakor ni majhen prenosnik. Ima kar 17,3 palca velik zaslon 16 : 9, na katerem uporabljamo ločljivost 1600 × 900 pik. Osvetljen je z LED diodami, osvetlitev je lepo enakomerna. Velik zaslon ponuja dovolj prostora tudi tistim bolj razposajenim uporabnikom, ki radi posujejo številne bližnjice in datoteke kar po namizju, pa tudi sicer je večji delovni prostor kar dobrodošel. Pred zaslonom takšnih mer se seveda razgrinja tipkovnica običajne velikosti, s celotnim številskim delom, ki ob testu ni razočarala. Ne deluje preveč trdo in plastično, pod prsti je prijetna, tipke so mehke in tihe.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Sony Vaio VGN-p31ZK

    Prenosnik Sony Vaio po velikosti sodi v kategorijo mini prenosnih računalnikov, po ceni pa žal ne. Njegova teža je skromnih 0,63 kg, temu primerne so tudi njegove mere - 24,5 × 12 × 1,98 cm. Opremljen je z 8- palčnim zaslonom tehnologije x-black, ki lahko prikaže sliko v ločljivosti UWXGA - 1600 × 768 pik. Škoda, da zaslon ni večji, saj je na vsaki strani zgornjega dela prenosnika še dobrih 2,5 cm prostora, ki bi lahko bil bolje izkoriščen. Srce prenosnika je Intelov procesor Atom Z540, ki utripa s frekvenco 1,86 GHz, prisotnega je tudi 2 GB pomnilnika tipa DDR2.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Toshiba Satellite L655-11R

    Ob veliki izbiri velikih in majhnih prenosnikov so še vedno silno priljubljeni tudi tisti s 15,6-palčnimi zasloni. Med takšne se uvršča tudi Toshiba Satellite L655-11R. Že znani TruBrite Toshibin zaslon je osvetljen z LED diodami in prikazuje ločljivost 1366 × 768 pik.

    Objavljeno: 24.12.2010 11:38 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2010 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Konica Minolta Magicolor 4750DN

    Konica Minolta je svojo ponudbo laserskih tiskalnikov razširila z novim barvnim laserskim tiskalnikom, Magicolor 4750DN. Gre za novega predstavnika srednjega razreda oziroma tiskalnik, namenjen za pisarniško rabo, z navedeno hitrostjo tiskanja do 30 barvnih strani na minuto.

  • Konica Minolta Bizhub 20

    Od Konice Minolte smo tokrat dobili dve napravi s presenetljivo podobnim imenom - Bizhub 20 in Bizhub 20P. Načeloma bi si mislili, da gre za praktično enako napravo, a ni tako. Bizhub 20P je srednje velik klasični črno-beli laserski tiskalnik, naprava brez črke 'P' v imenu pa je večja, gre za večopravilno napravo, ki ima še optični bralnik in faks. Verjamemo pa, da je kljub opazni razliki v videzu in dodatku optičnega bralnika ter faksa tiskalni del praktično enak. Na prvi pogled je videti, kot bi na obstoječo Bizhub 20P preprosto dodali zgornji del, ki ima bralnik in samodejni podajalnik.

  • Brother MFC-9840CDW

    MFC-9840CDW je trenutno najzmogljivejša Brotherjeva večnamenska naprava z barvnim laserskim tiskalnikom. V Brotherju tokrat res niso skoparili pri izbiri opreme in so MFC-9840CDW dodali precej reči, ki jih bomo pri konkurentih težko zasledili.

Arhiv

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji