• Volja s poslovno IP-telefonijo

    Voljatel, ki je v lasti Mirka Tuša, je skupaj z uveljavljeno ameriško družbo Avaya začel ponujati storitev IP-telefonije za poslovne uporabnike, ki naj bi bila cenejša od klasične, hkrati pa ponuja nekatere nove zmogljivosti.

    Objavljeno: 7.4.2007
  • Tudi HP stavi na igre

    Trenutno vodilni izdelovalec osebnih računalnikov in tiskalnikov na svetu, Hewlett-Packard, je razgrnil načrte, s katerimi se želi uvrstiti na prvo mesto tudi na področju računalniških in spletnih iger.

    Objavljeno: 7.4.2007
  • Google My Maps

    Google je po daljšem obdobju nadgradil zmogljivosti svojega interaktivnega spletnega zemljevida Google Maps, ki odslej navadnim uporabnikom omogoča tudi ustvarjanje preprostih lastnih zemljevidov.

    Objavljeno: 6.4.2007
  • Lenovo najbolj zelen

    Kitajski izdelovalec računalnikov Lenovo, ki je zahodnemu svetu postal bolj znan ob prevzemu IBM-ovega oddelka za razvoj osebnih in prenosnih računalnikov, je po mnenju Greenpeaca okolju najbolj prijazen ponudnik elektronskih izdelkov.

    Objavljeno: 6.4.2007
  • Mac Pro z 8 jedri

    Apple je predstavil zmogljivo delovno postajo Mac Pro z dvema 4-jedrnima procesorjema Intel Xeon. Frekvenca najzmogljivejših Intelovih Xeonov, znanih tudi pod razvojnim imenom "Clovertown", znaša 3 GHz.

    Objavljeno: 5.4.2007
  • Drugo tekmovanje IJS v znanju računalništva

    Konec marca se je odvijalo drugo tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje je namenjeno srednješolcem, ki bi radi preizkusili svoje znanje programiranja, razdeljeno pa je v tekmovanje v znanju računalništva in tekmovanje programov.

    Objavljeno: 5.4.2007
  • 11. IBM forum

    Generalna direktorica IBM Slovenija, Biljana Weber, in minister za gospodarstvo Republike Slovenije, mag. Andrej Vizjak, sta odprla 11. IBM Forum, ki poteka v Portoroškem Bernardinu pod sloganom "Pospešimo rast".

    Objavljeno: 5.4.2007
  • Google Desktop za Mac OS X

    Google je z veliko zamude v primerjavi z različico za Windows predstavil Google Desktop tudi za Applov operacijski sistem Mac OS X. Različica 1.0 je zgolj iskalnik po datotečnem sistemu in elektronski pošti uporabnikov Gmaila.

    Objavljeno: 4.4.2007
  • Proklik z napakami

    Po poročanju Financ naj bi pri nekaterih uporabnikih spletne banke za podjetja NLB Proklik prišlo do napak pri prikazovanju stanja na računih, kar so potrdili tudi predstavniki Nove Ljubljanske banke.

    Objavljeno: 4.4.2007
  • iTunes na zatožni klopi

    Potem ko sta Apple in založba EMI predstavila pomembno novost v spletni prodajalni iTunes, ki omogoča nakup vsebin brez sistema za upravljanje digitalnih pravic (DRM), so obe podjetji in še tri založbe doživeli hladen tuš.

    Objavljeno: 4.4.2007
  • ToboAds: slovenski AdSense?

    Od začetka letošnjega leta obratuje ToboAds - prvi slovenski sistem spletnega oglaševanja, ki deluje podobno kot Googlov AdSense - oglase prikazuje na podlagi vsebine spletnih strani, ki gostijo oglase.

    Objavljeno: 3.4.2007
  • Vse novosti iTunesa

    Apple je pred kratkim predstavil dve novosti v svoji spletni trgovini iTunes Store - opomnike o novih izdajah izvajalcev, katerih dela smo že kupili, in možnost dopolnitve albuma z dokupovanjem sklad, brez podvajanja plačil za predhodno kupljene skladbe.

    Objavljeno: 3.4.2007
  • SiOL spet Telekomov

    Tako kot je Telekom Slovenije odločil že ob koncu lanskega leta, se je zdaj tudi uradno zgodilo - njegova hčerinska družba SiOL je spet del matičnega podjetja, blagovna znamka SiOL pa ostaja na trgu.

    Objavljeno: 2.4.2007
  • LG.Philips na Poljskem

    Z obratovanjem je začela nova tovarna podjetja LG.Philips LCD na Poljskem, s katero bo drugi največji izdelovalec zaslonov LCD velikega formata poskušal ustreči vse večjemu povpraševanju po teh izdelkih v Evropi.

    Objavljeno: 2.4.2007
  • Večpredstavnost za slepe

    IBM naj bi v kratkem predstavil večpredstavni brskalnik Accessibility Browser, (ali krajše A-Browser), ki bo zvočne in video vsebine naredil bolj dostopne tudi slepim in slabovidnim osebam.

    Objavljeno: 2.4.2007
  • Manj sramežljiva Toshiba

    Če smo od ameriških podjetij že od nekdaj navajeni zelo dobre komunikacije z javnostjo, odprtosti in predstavitve tehnologij in izdelkov še veliko preden so ti zares pripravljeni za prodajo na tržišču, velja za japonska podjetja ravno nasprotno. Kaj zares pripravljajo, v kateri smeri zares razmišljajo, lahko vidimo šele takrat, ko izdelek ali tehnologijo v njem začnejo prodajati in nič prej. Enako velja za sodelovanje z novinarji - novinarske predstavitve japonskih podjetij so redke (izjema sta morda "tiskalniška" Epson in Canon), pa še takrat lahko ponavadi izvemo le nekaj o izdelkih, ki so že, ali pa bodo ravnokar prišli na tržišče.

    Objavljeno: 2.4.2007
  • Minimo 0.2

    Izšel je Minimo 0.2, nova različica prosto dostopnega brskalnika za mobilne telefone in nekatere druge prenosne naprave. Razvija ga istoimenski projekt, ki ga sicer gosti Mozilla.org, vendar ni del Mozilla Corporation.

    Objavljeno: 1.4.2007
  • Telekom prodan Hrvatom

    Prvi april! :-)

    Objavljeno: 1.4.2007
  • OpenOffice.org 2.2

    Na voljo je nova različica prosto dostopne pisarniške zbirke OpenOffice.org. OOo 2.2 je priporočena posodobitev za vse uporabnike starejših različic, saj poleg dodanih zmogljivosti odpravlja tudi nekatere varnostne pomanjkljivosti.

    Objavljeno: 31.3.2007
  • Citizendium beta

    Eden izmed ustanoviteljev Wikipedije, Larry Sanger, je ustanovil nov poskusni wiki, imenovan Citizendium, ki bo poskušal izboljšati za mnoge sporen model spreminjanja in dodajanja vsebin na Wikipediji.

    Objavljeno: 31.3.2007
  • Simona Kogovšek je CIO leta

    Simona Kogovšek, izvršna direktorica sektorja informacijske tehnologije v Abanki Vipi, je prejela nagrado CIO leta, ki nagrajuje izjemne dosežke na področju informacijskih tehnologij. Z izpostavljanjem dosežkov slovenskih IT-vodij nagrada krepi pomen in vlogo informacijskih tehnologij v gospodarskih družbah ter prispeva k ugledu IT-panoge in k uspešnosti slovenskega gospodarstva. Nagrado je na slavnostni prireditvi podelil dr. Žiga Turk, minister za razvoj.

    Objavljeno: 30.3.2007
  • Nova orodna vrstica Najdi.si

    Nova različica orodne vrstice Najdi.si ponuja uporabnikom brskalnika Mozilla Firefox priročno iskanje po slovenskem in svetovnem spletu, iskanje po zemljevidu Slovenije in pošiljanje brezplačnih SMS-ov. Storitev Najdi.si SMS sponzorira Simobil - Vodafone.

    Objavljeno: 30.3.2007
  • Intel načrtuje nov 32-procesorski strežnik

    Pri družbi IBM so potrdili, da za drugo polovico leto načrtujejo objavo nove generacije večprocesorskih strežnikov, ki bo temeljila na Intelovih prihajajočih štirijedrnih procesorjih Xeon z delovnim imenom "Tigerton" (naslednik nekdanjih Xeonov MP). Ključni element novih strežnikov bo tudi novi sistemski nabor z delovnim imenom X4, ki bo omogočal visoko prepustnost podatkov v sistemu, ki bo premogel tja do 128 procesorskih jeder. Podrobnosti o novem naboru X4, ki bo nadomestil današnji X3 bodo razkrili šele nekoliko kasneje. Potrdili pa so, da v novih sistemih ne nameravajo še naprej povečevati števila procesorjev čet meje, ki jih še podpirajo operacijski sistemi Windows in Linux.

    Objavljeno: 30.3.2007
  • Dan Oracle Aplikacij v Sloveniji

    V ljubljanskem hotelu Lev je Oracle organiziral pomemben dogodek za področje poslovnih aplikativnih rešitev. Poleg predstavitev nekaterih zadnjih projektov je prvič javno v Sloveniji predstavil tudi Oracle (Siebel) CRM rešitve. Tako na slovenski trg vstopa s svojo najmočnejšo ponudbo v tem hitro rastočem segmentu poslovne informatike.

    Objavljeno: 30.3.2007
  • HTC predstavlja svoj prvi UMPC

    Tajvanski proizvajalec ročnih računalnikov HTC, bolj znan z izdelki, ki se ponekod tržijo pod znamko QTEK, je predstavil dvoj prvih miniaturni računalnik z okoljem Windows Vista, ki ustreza specifikaciji UMPC. Novost se imenuje HTC Shift, vsebuje 7-palčni zaslon širokega tipa, za razliko od drugih računalnikov UMPC pa tudi popolno tipkovnico, ki se ob uporabi peresa za krmiljenje okolja lahko skrije pod zaslon. Računalnik ima vgrajen 30 GB disk, predvsem pa oblico brezžičnih povezav. Poleg vmesnikov bluetooth in Wi-Fi so tu tudi telefonski vmesniki GSM/GPRS/EDGE in UTMS/HSDPA. Na voljo bo na vseh svetovnih trgih.

    Objavljeno: 29.3.2007
  • Shai Agassi zapušča SAP

    Nemškega proizvajalca poslovnih informacijskih sistemov SAP zapušča Shai Agassi, ki je bil do nedavnega ena najhitrejše rastočih zvezd v podjetju in po mnenju mnogih najresnejši kandidat, da bi v vodenju družbe nadomestil Henniga Kangermanna, ko se bo ta upokojil. Pred mesecem dni pa je nadzorni svet podaljšal Kangermannu mandat do maja 2009, kar naj bi bil po mnenju nekaterih povod za Agassijev odhod. Agassi odhaja iz podjetja IT v vodenje podjetja s področja energetike, hkrati pa so v družbi SAP napovedali, da bo med spremembami mesto namestnika direktorja zasedel Leo Apotheker. Agassi je bil eden najbolj zaslužnih, da je družbo SAP popeljal na novo pot na javansko platformo Netweaver in s tem prehod nemškega proizvajalca v novo dobo poslovne programske opreme.

    Objavljeno: 29.3.2007
  • Microsoft predstavlja System Center

    Na srečanju Management Summit 2007 (MMS 2007) je Microsoft predstavil svoje nove izdelke za področje upravljanja računalniških sistemov, ki jih razvijajo v okviru pobude dinamičnih sistemov Dynamic Systems Initiative (DSI). Nov je izdelek System Center Operations Manager 2007, poleg tehnoloških novosti pa je podjetje predstavilo tudi industrijsko sodelovanje pri standardu SML (Service Modeling Language), pri katerem poleg Microsofta sodelujeta tudi podjetji EMC in Cisco.

    Objavljeno: 29.3.2007
  • Si.mobil z novo upravo

    Vodstvo Si.mobila je na današnji tiskovni konferenci predstavilo zamenjave v vodstvu podjetja, ki so posledica odhoda predsednika uprave na novo delovno mesto v bolgarskem Mobiltelu, največjemu članu skupine mobilkom austria. Andreas Meierhofer je Si.mobil vodil dobro leto od odhoda Zorana Thalerja, sedaj pa bo na njegovo mesto prišel Dejan Turk, ki je doslej kot član uprave skrbel za marketing in prodajo. Upravi podjetja se je pridružil še Walter Goldentis iz avstrijskega mobilkoma, ki bo zadolžen za področje tehnike.

    Objavljeno: 28.3.2007
  • Sony Ericsson šteje korake

    Sony Ericsson je predstavil novega člana med večpredstavno usmerjenimi mobilnimi telefoni, ki je namenjen telesno aktivnim uporabnikom, saj med drugim omogoča beleženje in prikaz števila korakov ter prehojene razdalje. Sony Ericsson Walkman W580 je sicer eleganten telefon debeline le 14 mm in teže 94 gramov, ki ima drsečo numerično tipkovnico, ta pa služi tudi kot pokrov za vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik. Kot vsi Walkmani je namenjen tudi za poslušanje glasbe in radijskih postaj, v ta namen pa ima vgrajen pomnilnik velikosti 512 MB, ki ga lahko s karticami Memory Stick Micro razširimo do 1 GB.

    Objavljeno: 28.3.2007
  • Yahoo - brezplačni poštni predal brez omejitev

    Večna tekma na temo "kdo da več" na področju elektronske pošte se nadaljuje z najavo družbe Yahoo, da bodo od maja svojim uporabnikom ponudili elektronsko pošto z neomejeno velikostjo predalov. Čeprav Yahoo ni prvi, ki se je v svetu pohvalil s to trditvijo, je prvi med velikimi s takim korakom, zato je moč pričakovati, da bodo koraku sledili tudi drugi, v prvi vrsti Google in Microsoft. Trenutno Yahoo nudi 1 GB prostora brezplačno, 2 GB pa v razmeroma poceni paketu z dodatnimi storitvami. Google Gmail nudi 2,5 GB brezplačnega prostora Microsoft Live Hotmail pa 2 GB prostora brez plačila. Prvič se je ostra tekma odvijala leta 2004, ko je Google čez noč presenetil uporabnike in tekmece z najavo 2 GB brezplačnega prostora v časih, ko je konkurenca nudila največ 250 GB. Kljub temu, da Yahoo nudi ta hip nekoliko manj kot neposredni tekmeci, ima globalno še vedno največje število gostovanih poštnih predalov, ki jih danes že več kot 250 milijonov.

    Objavljeno: 28.3.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji