• Pričenja se konferenca JavaOne 2005

    Konferenca JavaOne, na kateri se enkrat letno zberejo javanski razvijalci z vsega sveta, bo potekala od 27. do 30. junija v San Franciscu. Letošnja konferenca bo v znamenju desetletnice programskega jezika Java, v okviru konference pa bo organiziranih prek 300 predavanj, združenih v osem sklopov. Posebno pozornost bodo organizatorji posvetili razvojnemu orodju in platformi NetBeans, saj bodo predavanja iz tega sklopa na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 27.6.2005
  • eBay s spletnimi trgovinami za manjša podjetja

    eBay je predstavil storitev ProStores, namenjeno manjšim podjetjem in posameznikom, ki že prodajajo izdelke preko eBayevih spletnih dražb, ponudbo pa bi želeli dopolniti tudi s spletno trgovino. ProStores bo omogočal postavitev spletne trgovine, ki bo povezana s siceršnjo ponudbo prodajalca v okviru eBayevih storitev, lastnik trgovine pa bo lahko imel lasten spletni naslov in sebi prilagojen izgled trgovine. Med načini plačevanja, ki jih storitev podpira, poleg plačila s kreditno kartico seveda ne manjka tudi servis Paypal, ki je sicer bolj uporabljan za plačevanje na spletnih dražbah. Najcenejši paket (v začetku bodo na voljo štirje) naj bi stal samo 7 dolarjev mesečno, eBay pa bo uporabnikom zaračunaval tudi določen odstotek ob vsaki uspešni prodaji izdelka.

    Objavljeno: 27.6.2005
  • ATIjev procesor R520 bo zamujal

    ATIjev grafični procesor naslednje generacije s kodnim imenom R520 še ni nared. Novi procesor, ki naj bi bil na voljo 26. julija, bo izšel z 2- do 3-mesečno zamudo. Vzrok za zamudo naj bi bile težave pri prehodu na 90-nanometrsko tehnologijo, ki je za proizvajalce grafičnih procesorjev novost, saj so dosedanji procesorji izdelani v 110 ali 130-nanometrski tehnologiji. Zamuda je hud udarec za ATI, saj so na trgu že na voljo grafične kartice z nVidiinim procesorjem GeForce 7800GTX, s katerim naj bi ATIjev novinec neposredno tekmoval.

    Objavljeno: 27.6.2005
  • Samsung stavi na flash pomnilnik

    Samsung napoveduje, da bo v naslednjih letih cena flash pomnilnika dovolj padla, da bodo flash diski v prenosnikih in mobilnih napravah zamenjali klasične diske. Pomnilnik flash ima kar nekaj prednosti pred klasičnimi diski, kot so boljša odpornost na nenadne pospeške in nižjo porabo, vendar pa je cena enako zmogljivih flash diskov v primerjavi z navadnimi precej višja. Pri Samsungu so kljub temu pred kratkim predstavili prototip 16-gigabajtnega flash diska, v prihodnje pa naj bi podjetje čedalje več energije usmerilo v razvoj podobnih izdelkov, saj cene flash pomnilnika strmo padajo.

    Objavljeno: 26.6.2005
  • HPjev novi prenosnik s Turionom

    Hewlett-Packard je predstavil nov prenosnik družine Compaq, model nx6125. Gre za prvi prenosnik te družine (ki je namenjena poslovnim uporabnikom) z AMDjevim procesorjem Turion 64. Osnovna različica bo na voljo za manj kot 1000 dolarjev, opremljena pa bo z 256 MB pomnilnika, 40-gigabajtnim diskom in ATIjevim sistemskim naborom RS200, vse različice prenosnika pa so opremljene tudi z biometričnim čitalcem prstnega odtisa.

    Objavljeno: 26.6.2005
  • 4G z gigabitno hitrostjo

    Japonski operater NTT Docomo je pri preizkušanju mobilnega omrežja četrte generacije na terenu dosegla hitrost prenosa podatkov 1 Gb. Omenjena hitrost je bila v laboratoriju dosežena že pred časom, inženirji pa so sedaj dokazali, da je tako hiter prenos podatkov možen tudi v praksi. Prenos podatkov je zaenkrat možen na razdalji do 400 m od bazne postaje. NTT Docomo načrtuje, da bo omrežje 4G uporabnikom na voljo leta 2010.

    Objavljeno: 26.6.2005
  • Pomnilniški čipi v 80 nm tehnologiji

    Podjetje Elpida je objavilo, da je končalo z razvojem 2 Gb pomnilniških čipov DDR2, ki so izdelani v 80-nanometrski tehnologiji in da bo v kratkem pričela z množično proizvodnjo novih pomnilniških čipov. Pomnilniški moduli z novimi čipi bodo delovali pri taktu 800 MHz, na voljo pa naj bi bili v zadnji četrtini letošnjega leta. Novi pomnilniški čipi delujejo pri isti napetosti kot njihovi 1 Gb predhodniki, za delovanje pa ne porabijo več energije. Elpida načrtuje, da bo z novim postopkom v kratkem prešla tudi na izdelavo 4- in 8-gigabitnih pomnilniških čipov.

    Objavljeno: 25.6.2005
  • Internet Explorer 7 s podporo RSS

    Sedma različica Microsoftovega brskalnika Internet Explorer bo brez programskih dodatkov podpirala RSS (Really Simple Syndication). RSS je standard za objavo vsebine na spletu, ki omogoča, da je uporabnik obveščen o spremembah na spletnih straneh. Microsoft naj bi obstoječ standard podprl v celoti, razvijalci (Microsoft ima ločen oddelek za RSS) pa delajo tudi na novih načinih uporabe RSS in njegovi nadgradnji z lastnimi rešitvami.

    Objavljeno: 25.6.2005
  • Delničarji odobrili združitev Symanteca in Veritasa

    Delničarji Symanteca in Veritasa so z veliko večino odobrili združitev obeh podjetij. Združitev bo tako zaključena 2. julija, združeno podjetje pa bo gigant tako na področju varnosti kot shranjevanja podatkov. Podjetji nameravata s skupnim delom zmanjšati stroške, obenem pa integrirati rešitve obeh podjetij v skupno ponudbo, s čimer bi pridobili prednost pred konkurenco. Analitiki menijo, da je eden vzrokov za združitev tudi Microsoft, ki je že pred časom napovedal, da namerava resneje vstopiti na trg protivirusnih programov in programov za shranjevanje podatkov, združeno podjetje pa naj bi mu lažje konkuriralo.

    Objavljeno: 25.6.2005
  • Prenosnik in tiskalnik za 500 dolarjev

    Acer želi po uspešnem nastopu na trgih Azije in Evrope povečati tržni delež svojih računalnikov, na prvem mestu prenosnikov, tudi v ZDA. V ta namen so že v začetku poletja začeli prodajati komplet, ki je namenjen predvsem šolarjem in predstavlja velik cenovni izziv za tekmece. Acer namreč za 500 dolarjev ponuja prenosnik in brizgalni tiskalnik družbe Canon, medtem ko so še do nedavnega kombinacijo prodajali za ceno precej čez 750 dolarji. Za ta denar kupec dobi prenosnik s 15-palčnim zaslonom LCD, procesorjem AMD Sempron 2800+, 256 MB RAM, 40 GB diskom in brezžičnim omrežnim vmesnikom. Komplet je po popustih na voljo le v nekaterih specializiranih trgovinah. Za zdaj še ni jasno, ali namerava podobno udarno kombinacijo Acer kasneje ponoviti tudi v Evropi.

    Objavljeno: 24.6.2005
  • Superračunalniki gredo za med

    Sodeč po podatkih raziskave, predstavljene na konferenci International Supercomputing Conference, ki se je letos odvijala v Nemčiji, se najzmogljivejši superračunalniki prodajajo tako kot še nikoli doslej. Poleg tega naročniki zahtevajo vse zmogljivejše sisteme, ki hitro rušijo rekorde na tem področju. Najboljši dokaz je podatek, da je polovica od prvih desetih najzmogljivejših sistemov danes povsem drugih od tistih, ki so bili na lestvici novembra. Poleg tega je se je v istem času spodnjih 200 na lestvici najzmogljivejših računalnikov na lestvici Top500 moralo umakniti drugim sistemom.

    Objavljeno: 24.6.2005
  • Prva naprava z vmesnikom UWB

    Podjetje Freescale, ki je nastalo iz oddelka družbe Motorola za procesorje in druga integrirana vezja, je skupaj s kitajskim partnerjem Haier predstavilo prvi izdelek, ki uporablja novo brezžično omrežno tehnologijo UWB (ultra wide band) s visoko hitrostjo prenosa podatkov. Gre za 37-palčni televizor LCD z imenom Haier V6 ter pripadajoči večpredstavni strežnik, ki lahko komunicirata na razdalji okoli 20 metrov s hitrostjo čez 110 Mb/s. Izdelek je bil predstavljen na razvojni konferenci družbe Freescale, že konec leta pa na prodaj na Kitajskem, nato pa drugo leto tudi drugod po svetu. Visoko hitrost prenosa podatkov zagotavlja, da večpredstavni strežnik televizorju lahko posreduje video posnetke v ločljivosti HDTV (1080i), ob tem pa ostaja še nekaj rezerve za druge namene. Antena sprejemnika UWB je povsem integrirana v televizor, ki se na prvi pogled ne razlikuje od drugih naprav.

    Objavljeno: 24.6.2005
  • Linux jedro 2.6.12

    Linus Torvalds je objavil novo posodobitev jedra Linuxa, ki prinaša številne pomembne spremembe in novosti. Ena glavnih sprememb je v podpori za arhitekture Trusted Platform Modules (TPM), ki omogočajo večjo varnost v računalniških sistemih. Novo jedro 2.6.12 prinaša podporo za rešitve družb National Semiconductor in Atmel, med drugim pa so z novimi gonilniki podprti strojni dodatki v prenosnikih IBM/Lenovo. Nova revizija jedra prinaša izboljšave v podpori za IPv6, SELinux, hibernacijo prenosnih računalnikov in gonilnike ter naprave. Nova lastnost imenovana naključno dodeljevanje naslovnega prostora pomaga v boju proti virusom, spremembe pa so tudi v podpori za datotečne sisteme CIFS, JFS in XFS. Novo jedro je obenem prvo, ki je nastalo v okviru novega sistema za vzdrževanje jedra Git, ki ga je Torvalds nekoliko polemično privzel po opustitvi dosedanjega sistema BitKeeper.

    Objavljeno: 23.6.2005
  • Nvidia GeForce 7800 GTX

    Podjetje Nvidia je predstavilo sedmo generacijo grafičnih procesorjev, ki nosi oznako GeForce 7800 GTX. Novi grafični procesor, ki je nastajal pod kodnim imenom G70, ima 302 milijonov tranzistorjev (proti 222 milijonov pri GeForce 6800) in dosega grafično zmogljivost 10,32 gigatexlov na sekundo. Procesor je izdelan v 11-nm tehnologiji TSMC, deluje pa s taktom jedra 430 MHz. Pomnilniško vodilo deluje s taktom 1,2 GHz, uporabljen pa je pomnilnik GDDR3 v velikostih do 256 MB. Prenovili so jedro za senčenje, ki osi zdaj oznako Cine FX 4.0, za glajenje slik pa je uporabljen IntelliSample 4.0.

    Objavljeno: 23.6.2005
  • Microsoft zaključil prevzem družbe Sybari

    Microsoft je zaključil prevzem podjetja Sybari Software, razkril pa je tudi novo strategijo na področju izdelkov tega proizvajalca varnostnih rešitev. Sybari bo deloval kot samostojna Microsoftova podružnica, glavna sprememba pa je v temu, da bo odslej ponujal le izdelke namenjene platformi Microsoft Windows. To pa pomeni, da bo podjetje opustilo prodajo in nadaljnji razvoj protivirusnih in protivohunskih programov za okolja Unix in Linux. Še naprej pa nameravajo podpirati izdelke drugih proizvajalcev na okolju Windows, kot je recimo program Antigen za Lotus Notes/Domino. V Microsoftovem svetu se nameravajo osredotočiti na zaščito strežnikov Exchange Server, SharePoint Portal Server ter rešitev za trenutno sporočanje.

    Objavljeno: 23.6.2005
  • Microsoft Office Communicator 2005

    Microsoft pripravlja novo orodje za trenutno sporočanje v poslovnem okolju, ki bo objavljeno v okviru skupine pisarniških orodij Office System. Microsoft Office Communicator 2005 bo odjemalec za že predstavljeni strežniški izdelek Live Communciations Server, ki omogoča trenutno sporočanje, video in zvočne konference ter nekatere druge funkcionalnosti s področja skupinskega dela. Orodje bo imelo tudi vmesnik na telefonske sisteme, ob uporabi združljive infrastrukture pa bo mogoče posredovati običajne telefonske klice odjemalcu na računalniku in obratno. Uporabniki lahko računajo tudi na prenos video slike in zvoka, kar je dodatna možnost ob osnovnem trenutnem sporočanju v obliki sporočil. Za poslovno rabo bo zelo dragocena možnost samodejno določanje prisotnosti sogovornikov, s čimer bo lažje izbirati način komunikacije, ki je v danem trenutku primerna.

    Objavljeno: 22.6.2005
  • Salesforce.com cilja na področja izven CRM

    Podjetje Salesforce.com, znano po svojem spletnem servisu, ki omogoča uporabnikom programsko podporo za upravljanje odnosov s strankami (CRM), je predstavilo novo četrtletno različico Salesforce.com Summer '05, s katero uvaja številne novosti in širi ambicije podjetja izven dosedanjega področja delovanja. Glavna novost nove različice spletnega servisa je sistem Multiforce 1.0, integrirano okolje in platforma, na kateri lahko uporabniki poganjajo različne programe z enakim uporabniškim vmesnikom, podatkovnim in varnostnim modelom. Salesforce.com svoje orodje Muktiforce sicer imenuje kar operacijski sistem, vendar je to nekoliko zavajajoča trditev, saj ne gre za programsko opremo, ki se namešča na uporabnikov računalnik in ne upravlja strojno opremo prek gonilnikov, tako kot klasični operacijski sistemi.

    Objavljeno: 22.6.2005
  • Laserski tiskalnik za 100 dolarjev

    Dell je predstavil laserski tiskalnik Laser Printer 1100, ki je v ZDA na voljo za ceno 100 dolarjev, kar je domala dvakrat manj od najbližjih tekmecev. Dell je ob tem agresiven tudi pri ceni za potrošni material, saj je treba za barvilo, ki zadostuje za okoli 2000 natisnjenih strani, potrebno odšteti le 65 dolarjev, kar je približno za tretjino manj, kot pri tekmecih. Analitiki menijo, da bo Dellova poteza gotovo povzročila novo cenovno vojno na tem segmentu in morda celo nekoliko povečala prodajo laserskih tiskalnikov glede na cenejše brizgalne tiskalnike. Laserji so sicer danes v manjšini, saj kupci po celem svetu kupijo približno štirikrat več brizgalnikov kot laserjev. Dell Laser Printer 1100 sicer zmore natisniti 15 črno-belih strani na minuto ob ločljivosti 600 pik na palec, s tem pa je namenjen predvsem osebni rabi in rabi v manjših delovnih skupinah.

    Objavljeno: 22.6.2005
  • SAP krepi ekipo s prebežniki tekmecev

    Podjetje SAP je vse bolj dejavno na trgu delovne sile, s čemer si želijo zagotoviti ustrezne kadre za bodoče bitke na področju programske opreme za poslovne informacijske sisteme. Nedavno so tako poskrbeli za manjše presenečenje, ko so objavili, da so v njihove vrste prišli številni doslej vodilni ljudje iz vrst tekmecev, kot so Oracle, Siebel, Peoplesoft in BEA. Prihod svežih kadrov je povzročil tudi rahlo reorganizacijo, čeprav ožja uprava ostaja na svojih mestih. Analitiki so menja, da lahko s tem korakom pričakujemo agresivnejšo politiko podjetja, zlasti pri nastopu na nastajajočih trgih poslovne programske opreme, zlasti povezanih z internetnimi rešitvami.

    Objavljeno: 21.6.2005
  • Novi MP3 predvajalniki iRiver

    Podjetje iRiver je predstavilo nove predvajalnike digitalne glasbe, s katerimi želi povečati tržni delež na tem vse bolj donosnem trgu, kjer kraljuje za zdaj Apple iPod. Najbolj zanimiv je model iRiver U10, ki ima velik 2,2-palčni barvni zaslon in poseben sistem krmiljenja D-imenovan Click, zaradi katerega je povsem brez tipk. Namesto zaslona, ki bi bil občutljiv na dotik, so se načrtovalci odločili za preprostejši mehanizem, kjer lahko stikala aktiviramo ob pritisku na enega od vogalov zaslona.

    Objavljeno: 21.6.2005
  • Največji vdor v sistem plačilnih kartic doslej

    Po več tednih tajni dolgi preiskavi je v javnost prišla vest, da so hackerji uspeli vdreti v sistem družbe CardSystem Solutions in priti do informacij o okoli 40 milijonih kreditnih in plačilnih kartic. Podjetje, ki procesira podatke za različne ponudnike kartic, je bilo napadeno že konec maja, najbolj prizadete pa so kartice MasterCard, ki jih je na spisku skoraj 14 milijonov. Prav MasterCard pa je s svojim sistemom za detekcijo zlorab prvi prišel na sled vdoru, pri katerem so tatovi z ukradenimi podatki kupovali blago in storitve. Preiskavo je kmalu po zaznavi vdora prevzel FBI, vendar doslej kot kaže še niso prišli na sled storilcem. Zaradi samega postopka preiskovalci ne razkrivajo podrobnosti, znano pa je že, da so storilci uspeli namestiti vohunski program, ki jim je posredoval ukradene podatke. MasterCard in drugi ponudniki kartic so že zagotovili zaščito strank in povrnitev ukradenih zneskov.

    Objavljeno: 21.6.2005
  • HDTV prek DSL

    Podjetje Broadcom je skupaj s partnerji prikazalo prenos digitalnega televizijskega programa v visoki ločljivosti (HDTV) prek komercialnega omrežja ADSL 2+. Demonstracija, v kateri so sodelovali še Alcatel, France Telecom in Tandberg, je potekala ob nedavnem odprtem prvenstvu Francije v tenisu, ki je potekal v začetku junija v Parizu. Televizijska slika, ki je bila predvajana v realnem času, je temeljila na protokolu MPEG-4 Part 10, ki omogoča bolj učinkovit prenos podatkov kot dosedanje rešitve IPTV, večja hitrost omrežja ADSL 2+ pa je obenem zagotovila, da je bil prenesen signal z najvišjo ločljivostjo (1080 vrstic). Broadcom je v ta namen razvil poseben sprejemnik, ki bo kmalu nared tudi za redno prodajo. Kljub temu za zdaj še ni konkretnih načrtov, kdaj se bodo ponudniki storitev odločili za tovrstno tehnologijo.

    Objavljeno: 21.6.2005
  • Nova orodja za analizo varnosti iz Symanteca

    Symantec pripravlja nove strežniške naprave, s katerimi bo lažje analizirati stopnjo varnosti v podjetjih. Strežniški napravi Security Information Manager 9500 in 9550 omogočata analizo varnostni podatkov iz različnih virov, kot so požarni zidovi in protivirusna orodja. S pomočjo namensko razvite programske opreme bo lažje analizirati podatke zajete iz različnih virov in na podlagi tega ukrepati s ciljem varnostnega nivoja v podjetjih. Podatke bo mogoče tudi primerjati z podatkovnimi bazami družbe Symantec, zlasti sistemom DeepSight Threat Management System, na podlagi česar bo moč hitreje izluščiti podatke, ki pomenijo napad, vdor ali drugačno zlorabo v računalniškem omrežju.

    Objavljeno: 20.6.2005
  • Cisco pripravlja naprave za procesiranje podatkov XML

    Cisco pripravlja nove omrežne naprave, ki bodo omogočale pohitritev obdelave in posredovanja podatkov v zapisu XML. Nove naprave bodo prve izmed nastajajoče skupine izdelkov AON (Application Oriented Networking), ki združujejo omrežne izdelke z naprednim procesiranjem podatkov na aplikativnem nivoju. Prvi izdelek je rezina AON XML Blade za modularno stikalo Catalyst 6500, ki omogoča obdelavo in tolmačenje dokumentov XML, pregledovanje pravilnosti podatkovne sheme ter preverjanje veljavnosti digitalnih podpisov.

    Objavljeno: 20.6.2005
  • Longhorn Server Beta 1 od avgusta

    Po različnih zgodnjih razvojnih in predoglednih različicah bo Microsoft avgusta objavil prvo uradno razvojno različico Beta 1 prihodnje generacija strežniškega okolja Windows z delovnim imenom Longhorn Server. Novico je posredno potrdil Bob Muglia, ki je produktni vodja tega projekta, med drugim pa je v razgovoru z mediji potrdil, da Microsoft razmišlja o posebni različici strežniškega programa, ki bi bila namenjena domači rabi, tam kjer je v omrežju več osebnih računalnikov in računalniško podprtih izdelkov zabavne elektronike. Po sedanjih načrtih naj bi Windows Longhorn zaživel v končni različici v začetku leta 2007, sočasno pa bo pripravljena tudi strežniška različica.

    Objavljeno: 20.6.2005
  • Napredek v brezžični modulih za prenosnike

    Intel je objavil vest, da ima izdelan delujoč prototip prvega brezžičnega omrežnega vmesnika s podporo za vse standarde 802.11, ki je v celoti izdelan s tehnologijo CMOS. Dosedanji brezžični omrežni vmesniki uporabljajo drugačne tehnologije, pole tega pa večinoma za vsako standard potrebujejo svoj radijski vmesnik. Intel se je namesto tega odločil za implementacijo v tehnologiji CMOS, ki je precej cenejša in omogoča programsko prilagajanje radijskega modula za podporo različnim brezžičnim standardom. Povrh vsega nov vmesnik deluje z napetostjo le 1,4 volta, kar je znatno manj od današnjih vmesnikov in predstavlja potencialno velik prihranek pri porabi energije v prenosnih napravah.

    Objavljeno: 19.6.2005
  • Tudi Maxtor s 500 GB diskom

    Po družbah Hitachi in Seagate je tudi Maxtor predstavil diske, ki zmorejo hraniti 500 GB podatkov. Podobno kot Seagate, namerava tudi Maxtor diske z visoko zmogljivostjo ponuditi v več različicah - v obliki izdelkov za družine QuickView (zabavna elektronika), MaXline (poslovna raba) in DiamondMax (navadni osebni računalniki). Novi diski bodo skladni s standardom SATA II (3 GB/s), na voljo pa bodo s hitrostjo vrtenja 5.400 in 7.200 vrtljajev na minuto. Prvi modelu bodo v prodaji konec poletja ali v začetku jeseni.

    Objavljeno: 19.6.2005
  • Acer z najtanjšim HTPC

    Acer je predstavil doslej najtanjši večpredstavni računalnik za domači kino, ki na pogled spominja na komponento Hi-Fi. Novi Acer Aspire L200 zavzame površino 430 x 266 mm in meri v višino le 53 mm, kljub temu pa je zasnovan na zmogljivi tehnični osnovi. Poganja ga procesor AMD Athlon 64 3200+, pomnilnik je velik 512 MB (razširiljiv do 4 GB), disk lahko hrani do 160 GB podatkov, vgrajen pa je tudi dvoslojni zapisovalnik DVD. Sistemski nabor in grafiko nudi ATI Radeon Xpres200, vgrajen pa je tudi TV sprejemnik z analognim in digitalnim (DVB-T) sprejemom programom. Računalnik premore vhode in izhode S-video ter firewire, za nameček pa sta tu še gigabitni ožičeni in 54Mb/s brezžični omrežni vmesnik. V prodajo pride poleti, v Evropi pa ga bo moč kupiti za ceno okoli 1.200 evrov.

    Objavljeno: 19.6.2005
  • HP napreduje pri večfunkcijskih napravah

    Sodeč po družbi IDC je Hewlett-Packard vse resnejši tekmec na področju večfunkcijskih naprav, kjer po novem zaseda četrto mesto. Podjetje, ki se je v preteklosti osredotočalo predvsem na tiskalnike, je vse pomembnejši ponudnik večfunkcijskih naprav v vseh cenovnih razredih, skupno pa ima že 13% tržnega deleža. Prodaja se je v zadnjem obdobju povečala za 11%, kar je več kot pri večini tekmecev. Nedavno je HP vstopil tudi v razred najzmogljivejših večfunkcijskih izdelkov, kjer z modelom LaserJet 4345 omogočajo črno-beli tisk in fotokopiranje s hitrostjo 45 strani na minuto. Cene so konkurenčne, saj se gibljejo med 2.600 in 4.350 dolarji, odvisno od opremljenosti. Na prvem mestu je sicer podjetje Canon, ki globalno obvladuje 16% trga, sledita pa Xerox in Ricoh.

    Objavljeno: 18.6.2005
  • Microsoft razvija nov P2P sistem Avalanche

    Microsoftov raziskovalni oddelek v angleškem Cambridgeu razvija nov algoritem in sistem za preprosto izmenjavo datotek po modelu današnjih programov P2P. Projekt nosi delovno ime Avalanche, po zasnovi pa spominja na priljubljeni protokol za izmenjavo datotek BitTorrent. Sodeč po Microsoftovih raziskovalcih naj bi bil od slednjega precej bolj učinkovit, saj omogoča bolj enakomerno porazdelitev posameznih delov datotek po omrežju P2P. To naj bi dosegli z vgradnjo posebnih kontrolnih informacij v vsak preneseni del datotek, s čimer bo celoten čas prenosa datotek skrajšan v primerjavi z BitTorrentom.

    Objavljeno: 18.6.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji